infoo27

Osim nedavno takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok.

Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije u odnosu na cenu u Srbiji. To je posebno pogodilo ciglane na jugu Srbije kojima je za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu. O toj meri kojom se krši Cefta sporazum biće reči sledeće nedelje na sastanku Sekretarijata Cefte u Beogradu, gde će Priština od Beograda preuzeti predsedavanje toj organizaciji.

Ciglana Mladost u Topličkoj Maloj Plani, decenijama plasira 80 procenata proizvodnje na tržište Kosmeta. Taj udeo je danas smanjen na oko 50 odsto.

"Ta taksa od dva centa po komadu je 80 evra po šleperu blokovske robe – što podiže cenu na Kosmetu za 12 procenata. Zalihe su posledica i te mere jer umanjuje mogućnost prodaje i plasmana i dovodi u pitanje i opstanak naših fabrika", ističe direktor ciglane Mladost Miloš Dušić.

Godišnji izvoz građevinskog bloka na područje Kosmeta dostizao je 10 miliona evra, posle uvođenja takse – smanjen je na sedam miliona evra.

"Nama je najveće tržište KiM i najveći deo našeg materijala izvozimo dole. Na Kosmetu se dosta gradi, dosta se radi i te ciglane sa juga Srbije su usmerene samo na to tržište. Konkurencija koja dolazi iz Srbije ne ide u prilog njihovim proizvođačima", rekla je Slavica Živković iz Grupacije proizvođača građevinskog materijala.

Kroz Cefta mehanizam od Prištine je zatraženo da se mere ukinu.

"Nakon našeg zahteva da se mere ukinu i da se objasne mi zapravo nemamo nikakav odgovor s druge strane. Ono što smo uradili kao država i kao ministarstvo, mi smo ovo pitanje signalizirali, odnosno obavestili smo Evropsku komisiju", navodi Olivera Jocić iz Ministarstva trgovine.

Vrednost izvoza na Kosovo je oko 450 miliona evra, a uvoza iz pokrajine oko 20 miliona evra. Najviše se izvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a uvoze se sirovine.

"Mislim da bi trebalo dva ministarstva da porade i u okviru Cefte i u okviru drugih foruma, da se maksimalno relaksiraju i pronađu načini da kosovska roba nađe svoj put u Srbiju, a imaju šta da ponude", rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prvoj polovini ove godine Srbija beleži povećanje i uvoza i izvoza sa potpisnicama Cefta sporazuma i suficit u robnoj razmeni veći od milijardu evra.

 

novaekonomija.rs

četvrtak, 16 novembar 2017 14:16

Otkriveno jedanaest izgubljenih gradova

U opštini Kuršumlija i ove, kao i prethodne četiri godine, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja i Narodni muzej iz Beograda, nastavili su arheološka istraživanja.

Arheolozi ova dva muzeja otkrili su 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i Radan planini. Za pet gradova, koji su otkriveni oko Lukovske banje, do sada se nije znalo.

-Oni predstavljaju misteriju i kako bi se o njima saznalo više, potrebno je obaviti detaljnija arheološka istraživanja. U pitanju su utvrđeni gradovi na vrhovima planinskih venaca oko Lukovske banje, rekla je arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.

Ona je dodala da oni nisu bili evidentirani na arheološkoj mapi Srbije, a ono što za sada može da se pretpostavi jeste da imaju veze sa nekakvom delatnošću na tom prostoru i da je to najverovatnije rudarstvo.

Ostaci naselja, koje su arheolozi pronašli u podnožjima utvrđenih gradova na pojedinim mestima, ukazuju na to da se tu živelo od praistorije do srednjeg veka.

Na osnovu svega toga arheolozi navode da su tadašnja kuršumlijska sela i njihova okolina bili bogatiji i više naseljeni, nego danas. Evidentirano je oko 140 lokaliteta iz različitih vremenskih epoha.

-Ovi lokaliteti otkrivaju i podatak da su kroz kuršumlijski kraj prolazile i vodile veoma zančajne saobraćajnice i da se tu mnogo intenzivnije živelo, istakla je Kuzmanović-Cvetković.

Arheolozi se slažu da je pomoć države i Opštine Kuršumlija preko potrebna kako bi se uradila detaljnija arheološka istraživanja, koja bi svakako bila od velikog značaja, ne samo za Kuršumliju, već i Srbiju.

-Ukoliko bi se uradilo sondiranje pojedinih lokaliteta, otkrili bismo arheološki materijal na osnovu koga bismo saznali precizne detalje o istorijskoj prošlosti ovog kraja, podvukla je arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.

Ovo su inače prva arheološka istraživanja posle više od sto godina, od kada je kuršumlijski kraj obišao poznati putopisac Feliks Kanic i ostavio zapise o nekim lokalitetima. 

 
četvrtak, 16 novembar 2017 14:15

Seminar o zaštiti Romkinja

Udruženje Romkinja “Osvit” iz Niša, uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u Prokuplju, za predstavnike javnih ustanova i institucija  organizovalo je dvodnevni seminar na temu “Podrška unapređenja položaja Romkinja”.

Predsedavajuća niškog udruženja Ana Saćipović izjavila je da se dvodnevna predavanja sa zaposlenima iz oblasti prosvete, pravosudnih organa, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, zdravstvenih i drugih ustanova organizuje sa ciljem doprinosa u unapređenju pristupa usluga koje navedene institucije pružaju romskoj populaciji.

- Obuka zaposlenih u institucijama i ustanovama koje pružaju različite vidove usluga, ima za cilj njihovo upoznavanje sa određenim oblicima diskriminacije na koju nailaze Romkinje zbog postojanja predrasuda i stereotipa o romskoj populaciji, izjavila je Ana Saćipović i dodala da se na ovaj način želi povećati i dostupnost usluga Roma u ostvarivanju njihovih, zakonom zagarantovanih prava.

Tokom seminara obrađene su mnogobrojne teme koje su ukazale na probleme na koje nailaze Romi u ostvarivanju svojih prava i zaštiti žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. 

Slični seminari već su održani u Nišu i Laskovcu.    

Sredstvima Opštine Prokuplje danas su počeli radovi na rekonstrukciji puta i mosta u selu Gornja Bejašnica.

Zbog velikog značaja puta i mosta koji povezuju oko desetak sela sa Prokupljem, lokalna samouprava izdvojila je oko 1.700.000  dinara za sanaciju oštećenja nastalih usled klizišta i odrona na ovom području.

U okviru radova predviđena je sanacija korita Bejašničke reke, što podrazumeva iskop nataloženog zemljišta, sečenje i uklanjanje krupnog rastinja i nasipanje kamena u erodiranom koritu u pojasu mosta.

U okviru sanacije porušenog dela mosta biće uklonjena oštećena betonska konstrukcija i izgrađeno novo krilo mosta.

Kako su radovi na sanaciji puta i mosta određeni kao prioritetni zbog velikog značaja za meštane ovoga kraja njihov završetak očekuje se u najskorijem roku.

Rekonstrukcijom puta i mosta, kao i sanacijom rečnog korita Bejašničke reke, biće obezbeđeni mnogo bolji 

 Svetski dan borbe protiv dijabetesa profesori i učenici Medicinske škole “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju, zajedno sa zadravstvenim radnicima Opšte bolnice, obeležili su predavanjem o ovoj bolesti radnicima kompanije “Leoni”.

O nastanku  i tipovima ove bolesti, njenoj prevenciji i lečenju govorili su učenici  škole i doktor endokrinolog Ljiljana Obradović.

- Izuzetno je važno što se ovakva predavanja organizuju u krugu fabrike. Svojim stručnim savetima nastojimo da kod radnika podignemo svest i informisanost o mnogim bolestima, pa i o dijabetesu. U Srbiji danas od ove bolesti boluje približno 750 hiljada ljudi. Direktno i indirektno troškovi lečenja šećera u krvi su izuzetno veliki, izjavila je Obradovićeva i dodala da je nakon više od 15 godina zastoja ovo prvo predavanje koje se organizuje u jednoj prokupačkoj kompaniji.

Profesor Dragana Nikolić naglašava da je u okviru predmeta preduzetništvo i Svetskog dana borbe protiv dijabetesa dobro što se ova akcija održala u krugu firme i što su se radnici na jedan stručan i njima dostupan način upoznali sa ovom bolešću.

Zamenik generalnog direktora kompanije “Leoni” Aleksandra Pešić rekla je da je izuzetno važno što je došlo do spoja privrede i škole.

- Ovo je prvi, a ne i poslednji put, da imamo predavanja učenika i profesora Medicinske škole našim radnicima.. Svojim dolaskom oni su se delimično upoznali i sa proizvodnim programom i organizacijom rada u fabrici. Očekujem da će ovakvih susreta u narednom periodu biti više, izjavila je ona i naglasila da je menadžment ovim potezom, predavanjem i merenjem šećera u krvi i krvnog pritiska pokazao da brine o zdravlju svojih radnika.

dijabetisl2

 

Prema njenim rečima najveće blago kompanije su njeni radnici i zbog toga se preduzimaju sve mere kako bi oni imali dobre uslove za rad.

 - Posetom  budućih zdravstenih radnika i njihovih profesora i stručnim predavanjem želimo da podignemo svest o tome koliko je važno imati zdrave životne navike, istakla je Aleksandra Pešić dodavši da će ona u najskorije vreme u školi održati predavanje na temu preduzetništva.

U akciji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa uključili su se i zaposleni iz prokupačkog Doma zdravlja u čijem sastavu se nalazi i svetovalište za borbu protiv ove bolesti već više od dve godine.

Zdravstveni radnici ove zdravstvene ustanove održali su predavanja u prokupačkim osnovnim školama “Nikodije Stojanović Tatko”, “9.oktobar” i “Ratko Pavlović Ćićko”.

U prokupačkom Domu kulture „Radivoj Uvalić Bata“, 29. novembra u 20 časova, biće održan koncert evropskog prvaka u klasičnoj harmonici Dušana Sekulića.

Ovo će biti posebna prilika i veče u kome će posetioci moći da uživaju u raskošnim interpretacijama vanvremenskih kompozicija Baha, Bramsa, Mocarta, ali i u inovativnom i energičnom izvođenju obrada svetskih muzičkih hitova, kao i jedinstvenim autorskim delima Sekulića.

Ovo je istovremeno i  poziv zainteresovanoj publici da dođe i uživa u nastupu  svetski poznatog umetnika Dušana Sekulića, jer će na taj način  učestvovati u velikoj i humanitarnoj akciji Rotarakt kluba Prokuplje. Sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za kompletno opremanje neophodnim rekvizitima prokupačkog Dečijeg hora „Sanjalice“, kao i projektu Rotarakt kluba Bjeljina, za opremanje igrališta na otvorenom za decu sa posebnim potrebama.

Maestro harmonike Dušan Sekulić će u Prokuplju nastupiti sa još deset izvođača, među kojima će biti i Dečiji hor „Sanjalice“.

Koncert će biti održan u okviru turneje ovog umetnika pod nazivom „Ljubav nije samo riječ“.

Umetnik svetsakog glasa Dušan Sekulić je magistrirao na Bečkom konzervatorijumu „Franc Šubert“. Pored vrhunskih umetničkih dometa u interpretaciji klasične muzike, maestro Dušan Sekulić se u poslednje vreme predstavlja muzičkoj javnosti svojim kompozicijama, koje izvodi sa bendom, a u kojima uspešno povezuje različite muzičke stilove. Nastupao je u mnogim zemljama, među kojima su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Češka, Austrija, Srbija, Italija, Španija, Australija, Tunis.  

 
Strana 1 od 94
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Pretežno oblačno

-1°C

Prokuplje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 84%

Vetar: 6.44 km/h

  • 21 Nov 2017

    Pretežno oblačno 7°C -1°C

  • 22 Nov 2017

    Delimično oblačno 11°C 1°C

FOTO

Top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!