Nedelja borbe protiv tuberkuloze

Povodom obeležavanje Nedelje borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti, u holu prokupačkog Domu zdravlja postavljen je video-bim sa prezentacijom koju je pripremila spec.sms. Vesna Ahmić.

Prema rečima portparola Doma zdravlja Prokuplje, psihologa Marije Stošić, cilj prezentacije je edukacija stanovništva  o ovoj bolesti koja  ne pripada samo prošlosti, kao i upoznavanje sa preventivnim merama, ranom otkrivanju i  lečenju tuberkuloze.

Prema podacima Odeljenja pneumofiziologije Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, u 2013. godini registrovano je 6 novoobolelih od tuberkuloze,  u 2014. godini osmoro, dok je 2015.  registrovano 7 novoobolelih stanovnika.

Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti, treća nedelja septembra prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja, prilika je da se podsetimo tuberkuloze jer ona ne pripada samo prošlosti, kako se možda veruje.

To je zarazna bolest od koje se nekada masovno oboljevalo i umiralo, ali koja ponovo ima globalan trend porasta u našem vremenu brišući granice između ekonomski nerazvijenih i razvijenih država.

Izgraditi zdrav način života i negovati navike koje su u korist zdravlja, to je osnovni cilj na putu  za smanjenje oboljevanja i umiranja od bolesti  na čiji  nastanak je moguće uticati. 

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 
Loading...
Loading...
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Pretežno oblačno

-1°C

Prokuplje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 84%

Vetar: 6.44 km/h

  • 21 Nov 2017

    Pretežno oblačno 7°C -1°C

  • 22 Nov 2017

    Delimično oblačno 11°C 1°C

FOTO

Top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd