infoo27

sreda, 06 septembar 2017 12:02

Privilegija je biti u Domu

U Domu učenika srednjih škola u Prokuplju uselili su se srednjoškolci koji će u školskoj 2017/2018. godini nastavu pohađati u sve četiri prokupačke srednje škole. Od 140 korisnika najveći broj, kao i do sada, pohađa nastavu u Medicinsku školu “Dr Aleksa Savić”.

Direktor prokupačkog Doma učenika srednjih škola Jelena Vuković na sastanku sa roditeljima govorila je o radu ustanove i podvukla da su za smeštaj u Domu izabrani najbolji đaci.- Konkurencija za boravak u Domu ove godine, za razliku od prethodnih, bila je izuzetno velika, tako da su se mnogi našli ispod crte. Biti u ovoj ustanovi sada je postala privilegija. Sve aktivnosti i rad podređeni su đacima, izjavila je direktorica i dodala da je za dobar uspeh neophodna i saradnja sa roditeljima.

Ona je podvukla da mesečna cena ukupno iznosi 22.350 dinara, da roditelji plaćaju 5.350 dinara, a ostatak Ministarstvo prosvete.

Stručni saradnik Lidija Đorđević naglašava da su u prošloj školskoj godini od 140 đaka 80 njih završilo razrede sa odličnim uspehom.- Osim školskih obaveza, izuzetna pažnja poklanja se i vannastavnim aktivnostima. U ustanovi postoje mnoge sekcije u kojima svaki učenik može da se aktivno uključi, izjavila je ona dodavši da su u prethodnoj školskoj godini na mnogim takmičenjima u Srbiji đaci ostvarili zavidne rezultate.

- Za dobar uspeh neophpodna je saradnja vaspitača, razrednih starešina, roditelja i samih učenika. Vaspitači i stručni saradnici uvek su spremni da pomognu svakom korisniku kako bi se postigao dobar uspeh, izjavio je vaspitač Milan Lazović.

U prostorijama Biznis inkubator centra ( BIC) u Prokuplju počela je realizacija projekta pod nazivom “Promocija preduzetništva i internet mogućnosti”. Ovaj projekat BIC realizuje zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije.

- Interesovanje kanditata za obuku iz sve četiri opštine Topličkog upravnog okruga bilo je izuzeno veliko. Od prijavljenih 100 kandidata odabrano je 26 koji će do sredine oktobra prisustvovati predavanjima za sticanje znanja i veština iz oblasti privatnog preduzetništva i internet marketinga, izjavio je menadžer projekta Miloje Arsović i dodao da ukupna vrednost projekta iznosi 2.324.000 dinara.

biznis%20inkubator%20centar2

 

Prema njegovim rečima polovinu sredstava obezbedila je Razvojna agencija Srbije, a polovinu iz sopstvenih izvora BIC.

Arsović je naglasio da će četiri najbolja kandidata dobiti mogućnost besplatne registracije firme i korišćenje prostorija za rad u BIC na godinu dana.

Predavač Bojan Bojović iz niške agencije “Eduka plus” naglašava da je jedan od strateških ciljeva projekta jačanje preduzetničkih kapaciteta i unapređenje kvaliteta budućih preduzetnika.

- Tokom same obuke govoriće se o osnivanju preduzetničkih firmi, izradi biznis planova, izvorima finansiranja, porezima i poreskim prijavama, plasiranju proizvoda i usluga preko interneta, digitalnom marketingu i drugim temama, rekao je Bojović dodavši da će obuka trajati 40 sati. 

sreda, 06 septembar 2017 12:00

Audicija za nove glumce

Dramski studio Gimnazije organizuje audiciju za prijem novih članova u četvrtak 7. septembra u 13 časova u bioskopu „Toplica“. Ovoga puta poziv je, kako kažu u ovom studiju, upućen svim srednjoškolcima, koji jednostavno vole glumu i scenski nastup, kroz koji će svakako moći da iskažu svoje talente.  Za učešće na audiciji svi zaineresovani treba da pripreme jedan monolog i jednu recitaciju. Poželjno je i da se zbog prijavljivanja na spisak svi zainteresovani kandidati pojave nešto ranije pre početka same audicije.

gimnazijalac%20audicija

Stariji članovi ovog veoma uspešnog  pozorišnog ansambla pozivaju svoje drugare da se prijave na audiciju i poručuju im da će svoj talenat i kreativnost na najbolji način pokazati baš na sceni. Pored mogućnosti da se kroz glumu iskaže ljubav, bunt, tuga i sreća, tu su i putovanja,  sa kojih glumci ovog Dramskog studija  gotovo uvek donesu nagrade. Reč je naravno o takmičenjima gimnazijskih studija.

 Poznati po talentu i predanosti ovi juniori glume našeg grada osvojili su mnogobrojne nagrade. Ove godine su na Pozorišnim susretima učenika gimnazija u Kragujevcu svojim dramskim umećem osvojili pet nagrada. Predstava „Bog“, po tekstu Vudija Alena, osvojila je treće mesto za predstavu u celini, a prvo prema oceni publike. Nagradu za žensku epizodnu ulogu dobila je Marija Milovanović, a za mušku epizodnu i učeničku režiju Milutin Milošević.

 

utorak, 05 septembar 2017 01:00

Organska proizvodnja daje rezultate

Retki su voćari koji se ove godine mogu pohvaliti dobrim rodom. Jedan od njih je Ljubinko Vasiljević iz prokupačkog sela Gornja Rečica, koji se već nekoliko godina bavi organskom proizvodnjom. Ovo ugledno registrovano poljoprivredno domaćinstvo posetio je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

U razgovoru sa domaćinom Paunović je naglasio značaj ovog vida proizvodnje i pomoć koju lokalna samouprava daje za razvoj poljoprivrede.

- Ovu godinu voćari bi želeli što pre da zaborave. Međutim, ima i onih koji su su se opredelili za jedan novi način rada. Reč je o organskoj proizvodnji koja u poslednje vreme uzima sve više maha, rekao je on i dodao da je dobro što se broj poljoprivrednika, koji žele da se bavi ovim vidom proizvodnje, na teritoriji prokupačke opštine iz godine u godinu povećava.

On naglašava da uz primenu novih tehnologija, znanja i rada rezultati ne mogu da izostanu.

- Bez obzira na cenu organski proizvodi su sve više i više traženi na tržištu zbog toga što se u ovoj proizvodnji ne koriste hemijska sredstva. Ovaj vid proizvodnje je budućnost u poljoprivredi, izjavio je Paunović.

Ljubinko Vasiljević ističe da se organskom proizvodnjom bavi već nekoliko godina i da rezultati nisu izostali.

- Primena svih agrotehničkih i zaštitnih mera, navodnjavanje po sistemu kap po kap, dobar i kvalitetan odabir sadnica i semenskog materijala i svakodnevni rad na njivama i u voćnjaku dali su dobre rezultate, govori on i dodaje da je veliku pomoć u ovom vidu proizvodnje imao od strane savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje Dejana Tonića.

Ljubinko Vasiljević ove godine očekuje rod od 6,5 tona kvalitetne kruške, dve dunje, pet jabuka, a šljive 2,5 tone. Na tržište planira da plasira i pet tona kvalitetnog krompira, po 2,5 tone crnog i belog luka i oko 500 kilograma crvenog luka.

- Problema sa prodajom nemam. Najveći deo proizvoda plasiram na severu Srbije poznatim kupcima, rekao je Vasiljević dodavši da u narednom periodu planira da proširi zasade pod voćem.     

utorak, 05 septembar 2017 00:58

Preokretom do pobede u derbiju

U okviru 3. kola fudbalskog prvenstva Zone „Zapad“ fudbaleri Topličanina savladali su u Rakitovu ekipu OFK Lugomir rezultatom 2:1 i tako zadržali korak sa vodećim timovima na tabeli.

Domaći su poveli na samom startu utakmice iskoristivši grešku golmana Topličanina Gligovića. Od tog trenutka prokupčani preuzimaju inicijativu i do odmora uspevaju da postignu dva gola. Prvo je Stojanović postigao pogodak posle centaršuta Čedomira Paunovića da bi Lazarević u finišu prvog poluvremena potpuno preokrenuo rezultat. U drugom poluvremenu više prilika za gol imali su domaći ali rezultat je ostao 2:1 za Topličanin.

U narednom kolu Topličanin na svom terenu dočekuje Napredak iz Drenovca.

ponedeljak, 04 septembar 2017 15:57

Asfaltirana Mostarska ulica

U Đurevačkom naselju u Prokuplju završeno je asfaltiranje Mostarske ulice u dužini od 270 metara, širine tri metra. Ovo je jedna od tri ulice koje se asfaltiraju u ovom naselju, tako da će pored Mostarske i ulice Jevrejska i  Mišarska, gde su radovi u toku, uskoro dobiti asfalt.

Za kompletnu izgradnju Mostarske ulice lokalna samouprava izdvojila je 3.900.000 dinara, a znatna sredstva iz budžeta Opštine Prokuplje izdvojena su i za   asfaltiranje drugih prioritetnih ulica. Izgradnjom ulica meštani ovog najvećeg prokupačkog naselja će posle skoro pola veka imati bolje uslove za život, a naselje lepši i uređeniji izgled. 

Strana 1 od 77
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Oblačno

11°C

Prokuplje

Oblačno

Vlažnost: 67%

Vetar: 17.70 km/h

  • 21 Sep 2017

    Rain 16°C 10°C

  • 22 Sep 2017

    Scattered Showers 13°C 7°C

FOTO

Top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd