Afirmativne mere za obrazovanje Roma

 Na sastanku predstavnika romske nacionalne manjine u Prokuplju  prezentovane su afirmativne mere upisa dece romske nacionalnosti u srednje škole i na fakultete, na osnovu novog Pravilnika  koje je donelo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Pored  koordinatora za romska pitanja iz Kuršumlije, Merošine i Prokuplja, pedagoških asistenata i budućih nastavnika romskog jezika, sastanku je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine  , Vitomir Mihajlović i Ljuan Koko, savetnik za romski jezik.

-Uvođenje romskog jezika  u obrazovni sistem je novina koju želimo da sprovedemo u saradnji sa  aktivistima ,pedagoškim asistentima i medijatorima u svakoj opštini. Želimo da ukažemo na važnost  učenja romskog jezika , zato je potrebno da svi koji su uključeni u ovu kampanju rade na tome da se što veći broj roditelja romske dece prijavi, kako bi  u narodnoj školskoj godini bio uveden romski jezik u osnovno obrazovanje, rekao je Ljuan Koko, savetnik za romski jezik

Novim Pravilnikom  pripadnici romske nacionalne manjine mogu da se upišu u srednju školu pod povoljnijim uslovima, radi postizanja pune ravnopravnosti u sticanju obrazovanja.

- Zbog loše obrazovne strukture romskog stanovništva pokrenuli smo ove afirmativne mere, kako bi Rome integrisali u društveni život Srbije. Ono što je činjenica , od 2003. godine do danas, afirmativnim merama  povećava se broj obrazovanog romskog stanovništva.  Na godišnjem nivou je oko 750 učenika   uključeno u obrazovni sistem , a na fakultetima upisano oko 300 studenata, istakao je Mihajlović .

U okviru programa uvođenja romskog jezika u  osnovno obrazovanje, naglašeno je da je potrebno da se što veći broj roditelja prijavi, kako bi bili ispunjeni neophodni uslovi, a to znači da jedna škola mora da ima najmanje 15 učenika koji su se izjasnili za učenje romskog jezika, kao izbornog predmeta.

U opštini Prokuplje  živi oko 400 dece romske nacionalnosti, prijavljivanje je u toku, a konačni rezultati ankete biće  završeni u septembru, kako bi od oktobra u osnovne škole bio uveden romski jezik.

 

 

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 
Loading...
Loading...
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Oblačno

5°C

Prokuplje

Oblačno

Vlažnost: 77%

Vetar: 6.44 km/h

  • 24 Nov 2017

    Pretežno oblačno 11°C 0°C

  • 25 Nov 2017

    Delimično oblačno 10°C 0°C

FOTO

Top
Our website is protected by DMC Firewall!