Predavanje o Saboru pravoslavne crkve

U okviru obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije u Narodnom muzeju Toplice održano je predavanje na temu „Sveti veliki pravoslavni sabor 2016“.

Jerej dr Boban Dimitrijević govorio je o Svetom velikom saboru pravoslavne crkve održanom od 18. do 26. juna na Pravoslavnoj akademiji na Kritu. On je okupio deset od četrnaest autokefalnih crkava, a učestvovalo je oko 290 delegata iz čitavog sveta.

Prema rečima Dimitrijevića, rezultat saborskog rada predstavljaju saborski dokumenti. Visoke crkvene delegacije tokom šest dana zasedanja raspravljale su o šest tema, ranije pripremljenih na predsaborskim zasedanjima.

- To su misija pravoslavne crkve u savremenom svetu, koja je bila na dnevnom redu prvog zasedanja, autonomija i način njenog sticanja, pravoslavna dijaspora, sveta tajna braka, značaj posta i odnosi pravoslavne crkve sa ostalim hrišćanskim svetom, istakao je jerej Dimitrijević.

On je naglasio da je na Saboru potvrđen veliki značaj dijaloga sa drugim hrišćanskim crkvama i da je postignuto da sabori postanu ponovo način da se potvrdi pravoslavno jedinstvo. 

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 
Loading...
Loading...
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Pretežno oblačno

3°C

Prokuplje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 82%

Vetar: 11.27 km/h

  • 24 Nov 2017

    Pretežno oblačno 13°C 0°C

  • 25 Nov 2017

    Delimično oblačno 10°C 0°C

FOTO

Top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!