Verbić na Vidojevici

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkom mandatu Srđan Verbić sa saradnicima, posetio je juče Astronomsku stanicu na planini Vidojevica kod Prokuplja. Ministra je dočekala većnica za obrazovanje, omladinu i sport Opštine Prokuplje Maja Ranđelović, koja je, zajedno sa delegacijom Vlade  i beogradske Opservatorije obišla Astronomsku stanicu na Vidojevici.

- Ono čime treba da se pohvalimo i ponosimo u smislu naučne infrastrukture, to je ovaj najmoćniji teleskop i ova astronomska stanica. Na nama je sada da napravimo istraživačku mapu puta, da definišemo koja nam je infrastruktura neophodna da bi Srbija bila konkurentna sa ostalim zemljama u Evropi. Mi želimo da učestvujemo u projektima za koje imamo ljudske kapacitete i finansijska sredstva, a ovo je jedno od takvih mesta koje nam pruža tu mogućnost. Prvi snimci koji su napravljeni novim teleskopom prečnika 1,4 metra pokazuju da je ovo izuzetan instrument sa velikim potencijalom, u šta su se uverili i naučnici iz raznih zemalja, koji su odmah nakon njegovog puštanja u rad ovde održali veliki međunarodni naučni skup. Za ovako kapitalnu opremu, kakva je ovde na Vidojevici, neophodni su i drugi sadržaji, tako da je naredna faza izgradnja paviljona u kojem će biti smešten teleskop. Sredstva za tu namenu već su izdvojena iz budžeta Republike Srbije, izjavio je ministar Verbić.

Opservatorija%201

 

Robotizovani teleskop „Milutin Milanković“ pušten je u rad pre nešto više od dva meseca na Vidojevici. Njegovo postavljanje omogućiće nove posmatračke projekte, značajne za dalji razvoj astronomije u Srbiji, kao i za buduće uključivanje Astronomske opservatorije u aktuelne, svetske posmatračke programe. Kontrola i nadzor teleskopa vršiće se preko interneta i neće zahtevati operatere na licu mesta. Na prostoru zapadnog Balkana trenutno ne postoji teleskop sličnih dimenzija koji je sposoban da radi u ovakvom režimu. Finansijska sredstva za nabavku teleskopa obezbeđena su jednim delom od strane Evropske unije kroz projekat BELISSIMA, uz značajno učešće Republike Srbije.

Zamenik direktora Astronomske opservatorije Beograd, Zorica Cvetković je ovom prilikom istakla da je Opservatorija jedina profesionalna ustanova koja se bavi  astronomskim istraživanjima u Srbiji.                   

 

- Dugo smo tražili  pogodnu lokaciju za istraživanja, jer da bismo imali dobru  posmatračku astronomiju, potrebno je da imamo tri ispunjena uslova, a to su   dobro, vedro, prozirno nebo, tamno nebo, što je ova lokacija pokazala i dobar teleskop, kakav smo sada i dobili. Iznenađeni smo rezultatima kakve smo dobili nakon prvih snimaka, napravljenih novim teleskopom, koji se mogu meriti sa teleskopima širom sveta. Izgradnjom novog profesionalnog paviljona imaćemo sve uslove da se uključimo u svetske mreže posmatranja, istakla je Cvetković. 

Ova atraktivna lokacija privlačna je za naučnike, učenike, studente, turiste, ali ono što nedostaje je putna infrastruktura koja je u veoma lošem stanju. Prvi snimci sa novog teleskopa već su otišli u svet, tako da je i Prokuplje već prepoznatljivo kao zanimljiva destinacija. 

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 
Loading...
Loading...
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Oblačno

5°C

Prokuplje

Oblačno

Vlažnost: 77%

Vetar: 6.44 km/h

  • 24 Nov 2017

    Pretežno oblačno 11°C 0°C

  • 25 Nov 2017

    Delimično oblačno 10°C 0°C

FOTO

Top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd