Spomenik junacima "Gvozdenog puka"

U selu Igrište otkriven je prvi spomenik Drugom pešadijskom puku prvog poziva “Knjaz Mihajlo”, koji je u ratovima od 1912. do 1918. godine stekao večnu slavu, a zbog svoje nepobedivosti i junašta svojih vojnika neprijatelji mu dadoše naziv Gvozdeni puk.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Topličkog okruga, Opštine Kuršumlija, Opštine Prokuplje  i ostalih opština Topličkog okruga, javni radnici Toplice, meštani Igrišta i veliki broj gostiju među kojima su brojne boračke organizacije. Spomenik su otkrili predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i jedan od inicijatora podizanja spomenika Rade Petrović, biznismen iz Beograda, rođeni Igrištanin.

Pozdravljajući okupljene u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića komandant 3. brigade Kopnene vojske, koja baštini tradiciju Gvozdenog puka, brigadni general Mile Jelić je u svom govoru posebno pozdravio baš Radeta Petrovića i Životu Jevremovića, koji su bili inicijatori ideje da se podigne spomenik i koji su izneli najveći teret na svojim plećima da se ta ideja realizuje.

O borbenom putu Gvozdenog puka govorio je viši kustos Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja istoričar Petko Marjanović, koji je podsetio koje je sve borbe vodila i kakva su sve odlikovanja njeni pripadnici dobili za svoja junaštva.
 
- 255 oficira, podoficira i vojnika ovog puka odlikovano je najvišim srpskim ratnim odlikovanjem - Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima a 35 njih dva puta su odlikovani ovim odlikovanjem, kazao je Marjanović.
igriste%203
 
Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić je kazao da se danas nalazimo na mestu gde ćemo od sada svake godine obeležavati sećanje na junake Gvozdenog puka.
 
-Današnji dan je dokaz da ih nismo zaboravili a ovaj veličanstveni spomenik pripada svim junacima tog doba, kazao je Vidić i dodao da najveću zahvalnost za podizanje spomenika dugujemo Odboru iz sela Igrišta.
 
Života Jevremović je u ime Udruženja "Gvozdeni puk-Igrište" predsedniku opštine simbolično predao ključ spomen parka gde se nalazi spomenik pojasnivši da je ovo udruženje formirano samo da se podigne spomenik i da se gasi jer je svoj zadatak obavilo i da brigu o njemu treba da preuzme opština. Predsednik Vidić se zahvalio i kazao da će ključ predati sledećem predsedniku opštine.
 
Nakon otkrivanja spomenika sveštenici su služili pomen poginulim junacima Gvozdenog puka a nakon toga razna udruženja i potomci položili su cveće.  Kao završni čin ceremonije iz ruku sedamnaestoro dece poletelo je 17 golubova u znak sećanja na 17 ratnika Gvozdenog puka iz Igrišta.
 
igriste%202

1 Komentar

 • Link komentara Sale nedelja, 02 oktobar 2016 20:51 napisao/la Sale

  Ova napredna vlast nam svakodnevno nudi groblje, spomenike, samo polažu vence i cveće, ponekada pogreše pa sa sobom ponesu i flašu pića. Daj Bože i da znaju kome. Otvarajte nova radna mesta. MUĆAK. To NE ZNATE.

  Prijavi

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

 
Loading...
Loading...
Bez uvrede!
Bez cenzure!
Najbrže vesti iz Prokuplja
0654343646
 
 

Vreme

Pretežno oblačno

3°C

Prokuplje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 82%

Vetar: 11.27 km/h

 • 24 Nov 2017

  Pretežno oblačno 13°C 0°C

 • 25 Nov 2017

  Delimično oblačno 10°C 0°C

FOTO

Top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!